DE GB

Silica gel inleiding: hoe werkt het?

« terug naar overzicht

Silica gel: ooit afgevraagd hoe dit wonder van bescherming tegen vochtschade in de verpakking van het product werkt? We leggen het u in het kort uit.

Silicagel introductie: waarom is "adsorptie" iets anders dan "absorptie"?

Silicagel intro:  Ooit afgevraagd of de term "adsorptie" een typefout bevatte? dat iemand "absorptie" bedoelde?  Deze termen vertegenwoordigen eigenlijk twee heel verschillende wetenschappelijke concepten.

Absorptie versus adsorptie:

-          Absorptie is wanneer een stof chemisch geïntegreerd is in een andere.  Wanneer u een glas water drinkt, absorbeert u het, het water wordt een deel van u.

-          Adsorptie is wanneer een stof in een andere wordt vastgehouden door fysieke binding.  Als je een glas water morst op je shirt, wordt dit geadsorbeerd in de vezels die het water vasthouden tot warmte het shirt droogt.

De meeste droogmiddelen combineren niet chemisch met water of andere stoffen waarmee ze in aanraking komen.  Ze vangen ze door adsorptie, en bergen ze weg, waar ze geen schade kunnen toebrengen aan het product.

Hoe werken droogmiddelen?

Het is belangrijk te begrijpen hoe het droogmiddel zijn werk doet ter bescherming van het product.  De meeste poreuze adsorberende materialen, zoals silicagel, geactiveerde klei of moleculaire zeven werken op basis van fysische adsorptie in plaats van chemische adsorptie.

Fysische adsorptie heeft betrekking op relatief zwakke intermoleculaire krachten (van der Waals krachten en elektrostatische interacties) tussen het vocht en het oppervlak van het droogmiddel.  Chemisorbents, zoals calciumoxide, maken een daadwerkelijke chemische binding.  Fysische adsorptie van vocht is in principe exotherm (veroorzaakt een temperatuurwisseling). De sterkte van de adsorptie-bindingen kan dus worden gemeten aan de hand van de adsorptiewarmte. Hoe hoger de adsorptiewarmte, hoe sterker de hechting en hoe minder eenvoudig vocht vervolgens kan worden verwijderd.

Silica Gel verklaard:

In een poreus droogmiddel zoals silicagel, wordt water verwijderd uit het luchtruim door:

1) multi-layer adsorptie, het aantrekken van dunne lagen watermoleculen aan het oppervlak van het droogmiddel. Omdat het droogmiddel zeer poreus is, is het oppervlak groot en kunnen aanzienlijke hoeveelheden water worden aangetrokken en geadsorbeerd;

2) door capillaire condensatie waarbij de kleinere poriën worden gevuld met water.

Capillaire condensatie treedt op doordat de verzadigde waterdampdruk in kleine poriën wordt verminderd door de werking van oppervlaktespanning.

Canadaco silicagel:

Bestel uw silicagel bij Canadaco, de toonaangevende silicagel leverancier van Europa.  We houden alle producten in grote aantallen op voorraad en zijn daardoor in staat snel te verzenden, zodat u nooit het risico loopt droogmiddel tekort te komen.

Bestel nu