DE GB
Droogmiddelen info

Droogmiddelen beschermen
en conserveren

Door gebruik te maken van een Droogmiddel behouden uw goederen haar waarde.

Binnen gesloten of hermetisch afgesloten ruimten is er altijd een microklimaat waarin micro-organismen leven. Deze kunnen schade toebrengen aan de ruimte zelf en ook de artikelen die daarin opgeslagen zijn, of deze zelfs vernietigen.

Zelfs glas wordt beïnvloed: schimmels kunnen glas minerale bestanddelen onttrekken, met een niet glashelder gevolg.  Daardoor kan de hoogwaardige kwaliteit van glas worden beïnvloed.

Droogmiddel onttrekt schadelijke vocht.

Deze micro-organismen hebben voor hun stofwisseling o.a. vocht nodig. Hier is een droogmiddel in te zetten: via een droogmiddel wordt er voldoende vocht uit de  kamer of container onttrokken waardoor deze micro-organismen, zoals schimmels, niet kunnen overleven.

Te veel droogte kan echter ook schadelijk zijn door het verkeerde droogmiddel te gebruiken.

Op het juiste droogmiddel komt het aan. 

Is door het verkeerde droogmiddel te veel vocht uit de kamer of container onttrokken, en dus de objecten, kan het droogte schade veroorzaken.

Een goed advies van ervaren specialisten van droogmiddelen is daarom zo belangrijk!

Droogmiddelen van Canadaco B.V. brengen kosten besparingen
Eenvoudige verpakking
Minder schade en reclamaties
Vermindering van de verzekeringspremies
Milieuvriendelijke verwijdering van het droogmiddel

Wat is een droogmiddel en wat doet het?

Droogmiddelen trekken vocht aan uit de omringende lucht. Droogmiddelen absorberen het vocht en houden dit vast. Daardoor kan corrosie, schimmelvorming en klonteren van poedervormige stoffen worden voorkomen.

Algemene info over “Silica Gel” als droogmiddel:

De aanwezigheid van vochtigheid kan schadelijk zijn voor verschillende producten en processen, zoals de groei van micro-organismen. Dit probleem kan gemakkelijk worden aangepakt met behulp van “Silica Gel”  een van de meest gebruikte droogmiddelen over de hele wereld.

Deze bepaalde stof lijkt op korrels van wit zand. Vanaf grote schaal lading in schepen tot tentoonstelling in musea is het gebruik van verschillende soorten droogmiddelen onvermijdelijk.

Dit bijzondere droogmiddel heeft zeer hoge vocht absorberen capaciteiten, waardoor het beste geschikt is voor omgevingen waar een strak vochtigheidsmanagement wordt aangedrongen. Een andere belangrijke factor die in het voordeel werkt is zijn inerte staat-dit betekent dat de silicagel filters niet met andere chemische stoffen reageren. Vanwege deze eigenschappen, kan het gemakkelijk worden gebruikt of zelfs in chemische fabrieken en andere plaatsen. Dit materiaal is tevens, niet-toxisch, dus zelfs als het gebruikt wordt in diepvriezers of koelkasten, er is geen gevaar voor de gezondheid aan de consument.

Wist u dat uit onderzoek is gebleken dat het droogmiddel “Silica Gel” beschikt over een zeer ingewikkeld intern netwerk van poriën die het een interne oppervlakte van maximaal 800 meter per gram geven? Dit bewijst de hoge absorptie mogelijkheid in deze stof.

In feite, was het tijdens Wereldoorlog 1 dat de ware betekenis van dit droogmiddel naar voren kwam. Het werd gebruikt in gas maskers voor het opvangen van schadelijke chemische stoffen en gassen. En het werd ook gebruikt voor het beschermen van leveringen van medicijnen en andere objecten in militaire kampen voor meerdere dagen.

Hoewel al deze factoren dit bijzondere droogmiddel erg populair maken, is er één belangrijk aspect dat het echt een waardevolle investering maakt.

Silica Gel kan worden gerepareerd en hergebruikt. Dit betekent dat door het verhitten van het materiaal, en elimineren van de huidige binnenkant van vocht, het opnieuw kan worden hergebruikt. Dit geeft het een oneindig leven, aangezien het meerdere malen kan worden gebruikt en hergebruikt. Meestal kan het droogmiddel, “Silica Gel” worden gerepareerd door het verwarming tot 220 graden Celsius. Het kan ook helpen om te weten dat het smeltpunt van dit materiaal bij ongeveer 1600 graad Celsius ligt, deze is relatief hoog.

Onze droogmiddelen zijn een resultaat van eersteklas scheikundige technologie. Het is ook belangrijk om hier te vermelden dat hoewel “Silica Gel” wordt aangeduid als een ‘gel’, het eigenlijk de vorm van harde kralen heeft. Het is in wezen een amorfe vorm van synthetisch gemaakt siliciumdioxide die zeer veelzijdig gebruikt is als een droogmiddel.

Silica Gel zakjes:

De meest voorkomende dessicant packs zijn de silicagel droogmiddelen. Silica Gel is degene die zeer vaak op verschillende voedingsmiddelen en farmaceutische producten te vinden is. We vinden het gezuiverd en verwerkt in kralen of in  korrelige vorm maar silica gel is eigenlijk een natuurlijk voorkomende mineraal, siliciumdioxide (SiO2) genoemd.

De door Canadaco B.V.  gebruikte Silicagel is vrij vanDMF (Dimethylfumarat).

Silicagel zakjes kunnen de relatieve luchtvochtigheid laten dalen van 90% RH tot 40% RH en presteert het best bij kamertemperatuur. Maar absorberen tevens vocht tot zeer hoge temperaturen van wel 220 ° F (105 ° C). Met zijn enorme bereik van porie maten heeft Silica Gel de mogelijkheid om niet alleen water maar tevens andere verbindingen zoals alcohol, ammoniak, aromatische verbindingen en olefinen te absorberen.

Hoe werken droogmiddelen?

Het is belangrijk om te begrijpen hoe het droogmiddel zijn werk doet om het product te beschermen. Meest poreuze adsorbents, zoals silica gel, geactiveerd klei of moleculaire zeven rekenen Fysische adsorptie in plaats van chemische adsorptie aan bij het bereiken van hun functie.

Fysische adsorptie gaat relatief zwak intermoleculaire krachten aan (van der Waals krachten en elektrostatische interacties) tussen het vocht en het oppervlak van het droogmiddel.

Chemisorbents, betrekken zoals calciumoxide, een werkelijke chemische binding. Fysische adsorptie van vocht is meestal exotherme. De kracht van de adsorberende obligaties kan dus worden gemeten door de hitte van adsorptie. Hoe hoger de hitte van adsorptie voor vocht op het droogmiddel, hoe sterker de binding en des te minder gemakkelijk het vocht daarna verwijderd kan worden.

In een poreuze droogmiddel zoals de silicagel aangeboden door droogzakjes.nl wordt water verwijderd uit het luchtruim door:

1) multi-layer adsorptie, die de aantrekkingskracht van dunne lagen van watermoleculen op het oppervlak van het droogmiddel is. Omdat het droogmiddel zeer poreus is, de oppervlakte groot is en hierdoor kunnen grote hoeveelheden water worden aangetrokken en geadsorbeerd;

2) door capillaire condensatie waarin de kleinere poriën worden gevuld met water. Capillaire condensatie treedt op omdat de verzadiging van water (vapor pressure) in een kleine porie verminderd door het effect van oppervlaktespanning.

Welke typen droogmiddel zijn er?

Voor verpakkingsdoeleinden zijn de meest gebruikte types droogmiddel geactiveerde klei of silicagel.
Wat is geactiveerde klei?

Geactiveerde klei wordt gemaakt van montmorilloniet klei. Deze klei heeft een grote affiniteit voor vocht. Het is een natuurproduct. Geactiveerde klei is chemisch inert en niet-corrosief. De gelaagde structuur trekt vocht aan en adsorbeert dat aan de oppervlakte en tussen de lagen. Geactiveerde klei is het meest economisch van alle droogmiddelen. Het is een zeer effectief droogmiddel bij een normale temperatuur en relatieve vochtigheid.

Wat is silica gel en hoe werkt het?

Silica gel filter is een droogmiddel, die in 1919 werd gepatenteerd door Walter A. Patrick aan de John Hopkins University in Baltimore, Maryland. Ondanks de naam, is het geen gel en moet niet worden verward met silicone gel. Silica gel is een poreuze, granulaire vorm van siliciumdioxide, synthetisch vervaardigd uit natriumsilicaat. Silica gel is de hoogst in capaciteit absorberend beschikbare droogmiddel tegenwoordig. Het bestaat uit kleine aan elkaar verbonden poriën, silica gel trekt vocht aan door adsorptie en houd deze vast door capillaire condensatie. Silica gel is inert, niet-giftig, niet-ontvlambaar en veilig te gebruiken om voedsel, medicijnen, gevoelige materialen en nog veel meer te beschermen tegen vocht. Zelfs wanneer het verzadigd is met geadsorbeerde vocht, silica gel ziet en voelt droog bij aan aanraking. Sommige types silicagel zijn goedgekeurd door de FDA voor direct contact met voedsel en farmaceutische producten.

Met behulp van silica gel producten is het de goedkoopste manier om onze bezittingen te beschermen tegen schade als gevolg van vocht. Het kan worden beschouwd als een van de belangrijke doorbraken in de wetenschap, hoewel het ook beschouwd wordt als “low-tech”, met behulp van silica gel is het de meest effectieve manier van het houden van onze dingen vers en droog.

Waarvoor wordt silicagel o.a. gebruikt?

Het eerste gebruik van Silica Gel wordt vermeld om penicilline droog te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog; het bleek dat het een grote drogend vermogen heeft. Het kan ook worden gebruikt als luchtverfrisser, is effectief in het absorberen van slechte geuren en geleidelijk zal het de geur in de gehele ruimte verdwijnen.

Belangrijke documenten en bezittingen die voor lange tijd droog moeten worden opgeslagen kunnen veilig met dessicant Silica Gel binnen de magazijnbakken en andere opslagplaatsen worden opgeslagen.  Het voorkomt vocht en condensatie.

Cameralenzen zijn zeer gevoelig voor het krijgen van vocht wanneer er een verandering in temperatuur plaats vindt. Silica droogmiddel kan het vocht absorberen dat aanwezig is op de lenzen van de camera.

Digitale camera’s vergen meer aandacht vanwege hun gevoelige structuur, Silica Gel is een grote hulp voor een langere levensduur van de lenzen van uw camera’s.

Wapens en munitie moeten ook beschermd worden tegen vocht. Het is raadzaam om Silica Gel zakjes toe te voegen tijdens hun opslag. Die zullen tijdens de opslag het vocht absorberen.

Vocht op geweren en munitie zal roest veroorzaken en hierdoor verliezen deze hun betrouwbaarheid.

Andere voorbeelden:
voor vochtabsorptie (de zakjes in schoenendozen, elektronica etc. ;
om medicijnen droog te houden zit er soms een capsule silicagel in het potje;
om machines en militair materieel droog te houden;
bij de productie van benzines met een hoog octaangetal;
als katalysator bij de productie van synthetisch rubber;
als onderdeel van een alcoholtest (in blaaspijpjes);
in filters van een koelcircuit (van bijvoorbeeld een airconditioning systeem van een auto) om eventueel aanwezig vocht te onttrekken;
om camera’s te beschermen tegen vocht en schimmel (Ze worden gebruikt om een fotografische uitrusting in vochtige omstandigheden droog te houden).
als relatieve luchtvochtigheidsbuffer (RH buffer) bijvoorbeeld in museumvitrines en piano’s;
om bloemen te drogen (onder een stolp of luchtdichte doos met een schoteltje silicagel erbij)

Hoe maak ik het meest effectief gebruik van een droogmiddel?

Droogmiddelen worden het meest effectief gebruikt binnen een gesloten en gesealde waterdamp barrier of in een metalen container. Vochtigheidsindicatoren worden in de verpakking geplaatst om te laten zien wat de relatieve vochtigheid is en om te controleren of het droogmiddel vervangen moet worden.

Wat is een droogmiddeleenheid?

Een droogmiddeleenheid (DME) is de eenheid voor de opnamecapaciteit van een droogmiddel. Volgens DIN 55473 moet de DME in evenwicht met de lucht bij 40% r.v. en 23o C +/- 2o C minimaal
6 gr. waterdamp opnemen. Als vuistregel geldt dat een droogmiddeleenheid ca. 30 g weegt. Meer specifiek kan gezegd worden dat 1 droogmiddeleenheid klei ca. 33 g weegt, een droogmiddeleenheid silicagel ca. 26 g en een droogmiddeleenheid moleculaire zeven ca. 32 g.

Hoeveel droogmiddel heb ik nodig?

Vaststelling van de rekeneenheden:

  1. Kies een barriermateriaal met geringe waterdampdoorlatendheid (WDD), b.v.:  Polyethyleen, minimaal 0,2 mm, voor gematigde klimaatzones en korte transport- en opslagtijden;  WDD = 0,4 g/m2/24 h. -Aluminium barriers volgens MIL-PRF-131, WDD = 0,1 g/m2/24h. voor alle klimaatzones, lange transport- en opslagtijden
  2. Bereken de oppervlakte van de barrier in m2.
  3. Stel de transport- en opslagtijd in dagen vast.
  4. Weeg de vochthoudende bijpakmaterialen in de verpakking, in kg. Formule: Aantal DME = WDD x oppervlakte x tijd   +   20 x gewicht van de 6 g wateropname per DME waterhoudende bijpakmaterialen in kg. Rekenvoorbeeld: Aantal DME =0,4 x 5 m2 x 90 dagen= 30 DME + 20 x 1,2 kg = 54 DME. Voor hermetisch afgesloten ruimtes zoals bijvoor­beeld metalen schakelkasten of metalen drums kan als vuistregel 5 DME per 1 m3 of per 1.000 liter gebruikt worden. Droogmiddelzakken zijn gelijkmatig, hoofdzake­lijk boven in de barrierverpakking aan te brengen. Bij gebruik van vochtigheidsindicatoren is het nodig dat de waterdamp zich vrij kan bewegen tussen droogmiddel en vochtigheidsindicator. Het luchtvolume is zo klein mogelijk te houden (licht vacuümtrekken).


Houd met het volgende rekening:

van de producten Master Dry en Sea Dry hoeft u minder te gebruiken omdat deze meer vocht kunnen absorberen (zie grafiek pagina: Master Dry / Sea Dry).

Volgende voorbeeld:
Machine-onderdelen gemaakt van metaal zonder verpakking AIDS (karton, hout) in een 1 m³ grote houten krat aan de binnenkant voorzien folie, tijdens 4 weken vervoer of opslag. De onderdelen zijn gemaakt van metaal. Vocht in het product: CA. 0 g

Er wordt geen gebruik gemaakt van vocht absorberende materialen (karton, hout) Vocht in de verpakkingsmaterialen: CA. 0 g

Een grote houten kist voor 1 m³ kan worden opgenomen volgens de tabel klimaat bij 45 ° C Max 65,44 g water. Vocht in de lucht: ca. 65,44 g.

De vocht doorlaatbaarheid van de bescherm folie is te verwaarlozen bij een 4 weeks transport of opslag. Deze is zeer laag in vergelijking met het vocht in de lucht. Vocht doorlating via de verpakking: CA. 0 g.

In dit voorbeeld ontstaat een vochtigheids hoeveelheid van ca. 65 g water.
Resultaat: 65 g water x 10 = 650 g droogmiddel.

Bij langer transport- of opslag wordt de invloed van vocht die door de aanwezige folie dringt steeds groter.

Principes en toepassingen met droogmiddel:

De goederen moeten verpakt zijn in een doos of afgedekt worden met een folie om het binnendringen van vocht te voorkomen.

Het is belangrijk dat de doos of folie vrij is van gaten, zodat er geen vocht kan binnendringen.

Hoe dikker de folie, des te minder vocht er binnen kan dringen. Een grotere dichtheid heeft b.v.  aluminium of multi-PE-folie.

Ook moet de bodem van pallets worden voorzien van folie om het indringen van vocht via de bodem te voorkomen.

In de verpakking zo weinig mogelijk vochtopnemende materialen zoals hout of karton gebruiken.

Maak geen gebruik van nat hout of pallets.

Droogmiddel zakken zo gelijkmatig mogelijk plaatsen in het bovenste gedeelte van de verpakking. Het vocht trekt via de warme lucht naar boven.

Indien mogelijk, direct contact met de droogmiddel zak voorkomen bij vocht-gevoelige goederen. Een lichte vocht overdracht aan verzadigde zakken is mogelijk via direct contact.

Toepassingen:

Elektronische componenten;
Printed circuit boards;
Telecommunicatieapparatuur;
Medische apparatuur;
Instrumenten;
Optische apparatuur;
Militaire apparatuur en bewapeningssystemen;
Motoren & Machineonderdelen;
Voedingsmiddelen;
Zoetwaren;
Vitamines;
Pharma producten;
Diagnostica;
Bulkchemicaliën;
Brandkasten;
Museumopslag;
Auto’s;
Caravan’s;
Boten;
Tuinhuisjes;
Wapenkasten;
Zadelkamers;
etc. etc. etc.